Lindgren Astrid

Information om Lindgren Astrid

Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson 14 november 1907 i Vimmerby landsförsamling i Småland, död 28 januari 2002 i Stockholm (Gustav Vasa församling), var en svensk barnboksförfattarinna och manusförfattare. Hon är känd över hela världen för sina barnböcker om bland andra Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Karlsson på taket. Hennes böcker har översatts till 88 språk och sålts i 145 miljoner exemplar. [2] Många av Lindgrens böcker har filmatiserats. Merparten är svenska spelfilmer och återkommande i Lindgrens filmer är kompositören Georg Riedel, regissören Olle Hellbom och skådespelaren Allan Edwall. Det har även producerats några utländska filmer och animeringar av Lindgrens böcker och noveller.

Lindgren tilldelades ett stort antal nationella och internationella priser för sina böcker, bland annat Svenska Akademiens stora guldmedalj. Hon utsågs även till hedersdoktor vid Linköpings universitet, Universitetet i Leicester och Universitetet i Warszawa. Flera priser har även instiftats i hennes namn, där det främsta är Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftat 2002 av Sveriges regering. Prissumman är på 5 miljoner kronor, vilket gör det till världens största litteraturpris efter Nobelpriset i litteratur.

Officiell hemsida

Mest sålda

Senaste bok av Lindgren Astrid

När Johan Fick En Liten Kalv
Bok
Lindgren Astrid
När Johan Fick En Liten Kalv

Astrid Lindgren kan, som ingen annan, skildra känslan av sorg och av glädje. När Johan fick en liten kalv är en berättelse om medkänsla och empati. Astrid Lindgren tar oss tillbaka till den småländsk...

Läs mer Artikelnr: 746694
Ej släppt ännu
129:-
Lägg i kundkorg