Hellberg Nisse

Information om Hellberg Nisse

Nisse Hellberg är tillbaka med sin egen variant av countrystänkt rockabilly med svenska texter. Nya skivan 'En Modern Man' blir hans femte soloskiva och efter framgångarna med 'Snackbar Blues' (2006) och 'En Tiger I Tanken' (2007) var idén att man skulle pröva en annan teknik vid inspelningen, för att förändra själva ljudbilden.

- Min musik är ju ganska snäv - lite traditionell rock, lite blues, lite country - och då blir det en utmaning att ta det vidare på något sätt, säger Nisse Hellberg.

- Vad jag främst ville ha nu var mer av karaktär, mer av själva rummet och att få in mer luft och värme i ljudet, förklarar han och framhåller Muscle Shoals och Sun-studion som två kända exempel på studios med en egen tydlig ljudkaraktär.

- På vissa skivor kan man ju höra exakt vilken studio de spelat in i.

Chips Kiesby (Sator, Thåström, Sahara Hotnights m fl), som producerat flera av Nisse Hellbergs tidigare skivor, fick förtroendet även denna gång och därför begav de sig till Göteborg och Chips ' hemmastudio' Music-A-Matic.
För att få till det rätta soundet krävdes betydligt fler gitarrer och mikrofoner än normalt.

- Vi experimenterade en hel del med att bara flytta runt sakerna i studion. Studiomannen Henryk Lipp byggde in mig i en bur av sladdar och mikrofoner, och vi hade femton olika gitarrer att alternera mellan. Så det var en ganska tidskrävande process.

Hur det låter är upp till publiken att bedöma menar Nisse, som själv är nöjd med resultatet.

För att spela riktig rockabilly räcker det dock inte med en enda dalmas omkring sig (Chips är från Borlänge). Marcus Hellström är grym på trummor, Janne Lindén kan spela rotrockgitarr som ingen annan och basisten Affe Östlund som också spelar i Fatboy är en nästan legendarisk figur i rockabillykretsar. Alla med rötter i raggarbältet uppåt Dalarna.

- Sedan jag började spela med dem har jag fått större inblick i motorträffar och rockabillymeetings, erkänner Malmöbon Nisse men tillägger att det inte blir så insnöat, retro och enkelspårigt som man kanske skulle kunna tro.

- Det bästa med det här bandet är att de fungerar i alla sammanhang, både på festivaler och på jazzcaféer.

Just det där att vara samtida trots att vi talar om rotmusik är viktigt för Nisse Hellberg. Det som är överdrivet retro ställer sig lätt i vägen för allt annat och gör det svårare att ta till sig. Kanske främst då det gäller det som blivit lite av Nisse Hellbergs signum - texterna. Att skriva personligt och finurligt men ändå behålla rock'n'roll-språket på svenska, utan att det känns krystat eller komiskt, är inte helt lätt.

- I början skrev jag mest texter för att ha något att sjunga - ' baby, baby' kunde duga - och det var väl också lite av tidsandan då. Men allt eftersom tiden gått har jag förstått att orden uppskattas av publiken och därför lägger jag ner mer jobb på dem nu. Texterna tar mer och mer tid.

'En Modern Man' finns absolut inget tema utan varje låt är sin egen och Nisse blandar som vanligt högt och lågt, humor och allvar.

- Gärna med glimten i ögat, vilket jag anser är en viktig beståndsdel i rock'n'roll.

Detsamma gäller inte minst för countrytexter skulle man kunna tillägga.
Ofta har Nisse en hög med färdiga låtar som bara ligger och väntar på rätt text. Han har även skrivit låtar åt andra artister - bland annat flera åt Lasse Stefanz - men gör det bara om han blir tillfrågad.

- Jag försöker medvetet vara mer och mer personlig när jag skriver texter. Men när man skriver åt andra måste man vara mer allmängiltig för att det ska fungera.

Till sist den oundvikliga frågan: när ska Wilmer X återförenas?

- Wilmer X ligger fortfarande på is och vi har inga planer på att spela ihop igen som det ser ut nu, svarar Nisse Hellberg.

Han påpekar sedan att det är bra att som artist vara tvungen att omforma sig ibland.

- Jag har fått skala ner lite och byta inriktning något.

Och alla som hört Nisse Hellbergs soloskivor är givetvis beredda att hålla med om att ombytet hade något gott med sig. ' En Tiger I Tanken' sålde guld förra året.

Missa inte Nisse Hellberg med band när de turnerar i Sverige under hösten! Tobias Einestad rycker in på ståbas när Östlund måste spela med Fatboy.
För info om turnédatum se Nisse Hellbergs hemsida.

Missa inte heller Nisses film- och musiktips här nedanför!

'En Modern Man' släpps 2009-10-07

Gittan Öhman
gittan@ginza.se

Nisse Hellberg rekommenderar:

Lefty Frizzell - 'Give Me More More More' 4-CD

Werner Herzog Collection DVD (tyvärr slut, men vi har andra filmer av Herzoq)

Beatles 'Help!' CD

Eddie Cochran - 'Eddie Cochran Story' 4-CD

Will Ferrell Collection DVD

Bröderna Marx Silver Collection DVD

www.nissehellberg.se

Mest sålda

Senaste skivan av Hellberg Nisse

Vägen västerut 2016
CD
Hellberg Nisse
Vägen västerut 2016

"Vägen västerut". Titeln på albumet skvallrar nästan om hur den låter. Nisse har visat sin kärlek till countrygenren förr, inte minst i hans kanske populäraste låt, "Jag är bara lycklig när jag drick...

Läs mer Artikelnr: 275506
Finns i lager
79:-
Lägg i kundkorg Skickas inom 1-3 vardagar