Nine Inch Nails

Information om Nine Inch Nails

Nine Inch Nails (NI?) är ett musikband som spelar melodisk och alternativ rock-industrial, grundat i Cleveland år 1988 av Trent Reznor som är den enda fasta medlemmen i bandet.

Bandets första skiva, Pretty Hate Machine från 1989, består huvudsakligen av studioinspelningar av demospår och sålde platina tre gånger om i USA. Från denna skiva kom singlarna "Head Like A Hole", "Down In It" och "Sin". Låten "Head Like A Hole" blev en stor hit, vilket för skivbolaget TVT var mycket bra. För att säkra fler hits, lade de sig i produktionen till det nya albumet, vilket Reznor blev rasande över. Han tog det hela till rättegång, vilket slutade med att han bytte skivbolag till Interscope.

Nästa skiva var Broken (EP) vilken innehåll låten "Wish" som vann en US Grammy för bästa heavy metal-låt.

NI?:s andra fullängdsalbum The Downward Spiral gavs ut 1994 och debuterade som 2:a på Billboard-listan. Albumet innehöll radiohiten "Closer". Albumets avslutande spår är "Hurt", vilken bl.a. Johnny Cash gjort en cover av.

NI? följde upp med en lanseringsturné där de gjorde en ökänd spelning på Woodstock, där hela bandet täckte sig själva med gyttja. Nine Inch Nails var även inbokade för en konsert Gino i Stockholm men ställde in dagen innan.

Hela fem år efter The Downward Spiral släpptes dubbel-cd:n The Fragile, vilken gick in som nummer ett direkt. Flera kända artister hade ett finger med i inspelningen, bl.a. hjälpte Dr Dre till att göra låten "Even Deeper". Tyvärr så slutade The Fragile som en flopp för Trent Reznor som senare lade ner mycket tid efter turnén "Fragility v 2.0" på att bli av med sina missbruk av bl.a kokain och alkohol. Återhämtningen av Trents missbruk återspeglas något i det påföljande och fjärde albumet som släpptes, With Teeth (2005), med "The Hand That Feeds" som första singel.

På Hultsfredfestivalen 2005 gjorde Nine Inch Nails sin första Sverigespelning någonsin. Sedan dess har Nine Inch Nails spelat i Sverige den 8 April 2007 i Globens annex, Stockholm och 7 augusti 2007 på Hovet i Stockholm.

Bandet har även gjort musiken till datorspelet Quake av Id Software. Trent Reznor började även göra musiken till spelet Doom 3, men han hoppade av projektet då det drog ut för mycket på tiden.

Officiell hemsida

Mest sålda

Senaste skivan av Nine Inch Nails

Live At Right Track (Broadcast)
CD
Nine Inch Nails
Live At Right Track (Broadcast)

1987 spelade Trent Reznor keyboard i Clevelands Exotic Bird, vid den tiden var Reznor anställd som assistent vid Right Track Studios i Cleveland, och spelade in under oanvänd tid. Reznor spelade alla...

Läs mer Artikelnr: 533300
Beställningsvara
169:-
Lägg i kundkorg Skickas inom 3-6 vardagar